Leštím leštíš leštime... alebo ako som si vylestil roh.

Spomenul som si pri jednej priateľskej debate o kravských rohoch. že aké rôzne využitie má táto zaujímavá rohovina... Dostal som sa k nej v minulosti a potom už dlllho nie. Normálne, že nedostupný materiál. Najviac ma hnevalo to, keď som zháňal rohy po mäsiaroch či bitúnkoch a všetci mi tvrdili, že sa to vyhadzuje do kafilérie... až ma srdco bolelo...


Keď som si predstavil koľko pohárov na medovinu z toho mohlo byt, tak mi ostali len slzy pre plač.





Tento zaujímavý prírodný materiál má naozaj všestranné použitie. Ako chlapec si pamätám dedovu osličku na obťahovanie kosy, ktorá bola osadená pravé v kravskom rohu. Neskôr som prišiel k rohu ako chlapec aj ja, keď mi ho moja mamina zaobstarala od kolegov z už neexistujúceho Mäsokombinátu v Prievidzi. Ešte teraz si pamätám na ten špecifický smrad pri jeho brúsení. Blee...


Vtedy som vymenil mamininu rúru z vysávača práve za tento roh, s ktorým som chodil počas ruje ručať na jelene u nás v kopcoch.


Ďalším využitím rohoviny s ktorým som sa stretol, je pomôcka pri streľbe z krátkych jazdeckých lukov. Tieto luky, ako som písal, sú krátke, lebo sa používali na streľbu z koňa. Preto krátke, aby nezavadzali jazdcovi a ani koňovi. To malo za následok, že streľba z takéhoto luku vzhľadom na ostrý uhol tetivy na prsty spôsobilo to, že strelci strieľali tzv. palcom. Pre lepšiu predstavivosť pripájam obrázok.
Veľmi účinný spôsob streľby práve palcom malo za následok veľmi rýchlu streľbu z koňa, čo bola v čase nájazdov nebezpečná a smrtiaca zbraň. Práve preto sa používal prsteň z rohoviny.
Ja som však našiel jedno príjemnejšie využitie rohu. Vyrobil som si pohár na omamné nápoje... Základom je zohnať si rohy. Mne sa to podarilo čisto náhodou u Ankinej známej, ktorí majú svoju mini farmu a ako náhodou mali dvoch býčkov. Čo myslite? Akú som dostal odpoveď na otázku, čo robia z rohmi? Áno.. vyhadzujú aj s hlavou. To som nemohol dopustiť, a tak slovo dalo slovo a ja som sa po porážke dostal k čerstvému materiálu v podobe štyroch kusov rohov.

Po doslovnom odpílení rohov z hláv prišlo na rad vyvarenie rohoviny, aby sa dalo vybrať samotne jadro. Ja som to robil vonku na improvizovanom sporáku nakoľko to ma svoju špecifickú ,,vôňu,, čo by mi v kuchyni asi neprešlo robiť.



Táto činnosť je asi to najhoršie na celom spracovávaní rohov. Nechať chvíľu rohy variť, aby zmäkli a aby sa dalo jadro vybrať. Netuším, čo to je za materiál to jadro, ale psovi to chutilo..

Následne už ide len o hrubé opracovanie a odstránenie hrubej zrohovatenej vrstvy. Spravil som to polyfanovým brúsnym kotúčmi do flexy. Tuším to bola zrnitosť 80.. Po tomto úkone nasleduje len ručné brúsenie šmirgľovým papierom. Od hrubej zrnitosti po jemnú. Dosiahne sa tým naozaj vysoký lesk rohoviny, ktorá sa dá na moje prekvapenie naozaj dá krásne vyleštiť.


Je to činnosť na dlhšiu dobu, ale výsledok stojí naozaj za to. Potom je to už len na fantázii každého jednotlivca, aký bude výsledný produkt. Ja som zvolil pohár v stojane. Je to len stočený drôt s kruhovým podstavcom.



Ďalšie veľmi štýlové a zaujímavé využitie je pre milovníkov čierneho prachu.  Z rohu sa dá vyrobiť krásna prachovnica. Verte mi. Keď sa človek objaví na strelnici s puškou a s podobnými doplnkami, tak vždy vzbudí pozornosť okolia... 







Ale o čiernom prachu zase inokedy.


Ďakujem za pozornosť.





















































Komentáre

Obľúbené príspevky