Tymiánovo-nechtíkové sušienky


Keď som písala článok o tymiane O tymiane - čo ste možno nevedeli a neskúsili a jeho skvelých účinkoch na zdravie a hrabala sa na nete, aby som našla čo najviac informácií, natrafila som na tento receptík. Keďže bylinky sú moja srdcovka, nemohla som sa dočkať, kedy ho odskúšam. Oplatilo sa počkať. Pôvodne som chcela použiť sušené bylinky, ale po dnešnej návšteve záhrady (17. november) som zistila, že tymián je ešte stále krásny a aj z nechtíka sa našlo pár pekných rozkvitnutých hlavičiek. A teraz už sa neviem dočkať, kým sušienky vytiahnem z rúry. Ale pekne po poriadku. Pôvodný recept - Calendula and Thyme Shortbread Cookies - som trošku upravila, keďže už meranie prvej ingrediencie bolo dosť krkolomné. Skúste len tak odhadom rozpustiť 14 lyžíc masla.. 😁


Takže mne to vyšlo zatiaľ takto (chybičky ešte vychytám a zaktualizujem):

1/2 masla (125 g)
3/4 šálky cukru (dala som trstinový kryštálový, stačilo by aj menej, sušienky sú dosť sladké a s práškovým by sa pracovalo oveľa jednoduchšie, ale nemala som.. 😏)
1 vajíčko
2 PL citrónovej šťavy
1 PL nastrúhanej citrónovej kôry
1 a 1/2 šálky hladkej múky (používam špaldovú)
1/2 šálky solamylu
3-4 PL nasekaných lupienkov nechtíka
1 PL nasekaného tymianu
trošku soli


Najprv cukor vymiešajte rozpusteným maslom a pridajte vajíčko.


Pridajte citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru.


Primiešajte múku, solamyl a štipku soli.


A nakoniec pridajte nasekané bylinky.


Vymieste cesto. Ak sa lepí, pridajte trošku múky, ak sa rozsýpa tak maslo. Pri hrnčekovom pečení záleží na veľkosti. Hrnčeka. 😛 Takže niekedy presný pomer nevyjde tak, ako by mal..


Cesto malo ísť po vymiesení odstáť do chladničky. Išlo. Ale po vybratí sa tak mrvilo, že som ho musela dať trošku spustiť na radiátor, aby sa s ním dalo robiť. Takže nabudúce tuhnutie v chladničke vynechám. Pôvodne som chcela cesto vyvaľkať a vykrajovať, ale nakoniec som skončilo pri pôvodnej verzii. Vytvarovať valec..


.. a krájať kolieska. Do "koliesok" som pečiatkovala vzory a formičkou vykrojila pravidelný tvar.


Rúru predhrejeme na 150 stupňov Celsia a pečieme cca 25 minút do zlatista.


Upečené, ochutnané, výborné. Ešte spraviť kávičku a čajíček deťom a ide sa "hrýzť".. 😊


Dobrú chuť.. 

Komentáre

Obľúbené príspevky