Domáce medové cukríky


Priznám sa, že nie som veľkou milovníčkou cukríkov. Keď som ale natrafila na nete na recept na cukríky, tak sa mi v hlave začali krútiť myšlienky. Ako inak. Veď keď je časť našej zoologickej záhrady do 10 rokov pokope, tak stále zháňajú niečo sladké. A ja zas stále zháňam zdravšie alternatívy. Začala som "googliť" a prehodnocovať. Hlavne keď som natrafila na cukríky z medu, cukríky s kokosovým olejom, zázvorom a bylinkami. Pri najbližšej príležitosti som teda navštívila nášho obľúbeného včelára doplniť doma zásoby medíku, tri krát som sa nadýchla (asi, už si to presne nepamätám) a pustila som sa do toho.

Na "cukríkovanie" postačia úplne bežné suroviny. Tie moje prvé boli z medu, zázvoru a citrónovej šťavy. Potrebujete:

Verzia 1:
  • šálku medu
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievkovú lyžiču nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • forma na cukríky ( alebo papier na pečenie)
  • práškový cukor alebo kukuričný škrob na obalenie cukríkov (jasné, že ja som cukor nepoužila.. 😁)

.. a jednoduchý postup:

Pripravíme si panvicu s kvalitným povrchom - hlavne nelepivú.

Vlejeme med, citrónovú šťavu a pridáme nastrúhaný zázvor.

Za stáleho miešania ohrievame. Miešanie je dôležité hlavne preto, aby sa medík po okrajoch panvice nezačal pripaľovať. 


Môžeme použiť "cukríkový" teplomer - za smiešnu cenu ho zoženiete napríklad tu. Ja ale cukríkový teplomer nevlastním, a bez neho je trošku ťažšie odhadovať teplotu zmesi - na to, aby mal cukrík dosť tvrdú, teda  "cmúľaciu" konzistenciu, treba vraj teplota cca 150 stupňov Celsia. Existuje ale malá vychytávka na zistenie "tuhosti" cukríka. Pri panvicu si pripravte pohár so studenou vodou. Ak sa vám zdá, že už by teplota mohla byť dosť vysoká ( navrchu pena, medík buble, karamelizuje, farba je stále tmavšia - dosiahnete to asi 20-30 minút od začiatku varenia v závislosti od veľkosti panvice.. ), kvapnite kvapku zmesi to pohára s vodou. Ak sa vytvorí pevná hmota, ste na dobrej ceste. Najprv má "žuvačkovú" konzistenciu a lepí sa na zuby, ak je už konzistencia správna, hmota začne byť lámavá a dá sa cmúľať.

Ak je už konzistencia taká akú si želáme, lejeme zmes do formy na cukríky (alebo kvapkáme kvapky na papier na pečenie, alebo vylejeme na papier na pečenie, necháme stuhnúť a nalámeme).

Cukríky necháme stuhnúť (mali by byť úplne tvrdé), vyklopíme z formy a obaľujeme v kukuričnom škrobe. Ideálne je nechať ich v miske so škrobom dlhšie, aby škrob pohltil "lepkavosť". Ešte ideálnejšie je ich po obalení v škrobe zabaliť do celofánu. Keďže nemajú v sebe žiadne stabilizátory, majú tendenciu zlepovať sa.

Je dobré skladovať cukríky v chladničke. Nie preto, že by sa pokazili, ale aby si zachovali tvar, keďže karamel v teple stále "pracuje".

Uvádzaná trvanlivosť je cca 2-3 týždne, podľa mňa aj viac. Je ale dobré ich robiť podľa potreby. Napríklad pri chrípke, nádche, boľavom hrdle a podobne.


Tak na zdravíčko.. 😋

Verzia 2:

  • 1 a 1/2 šálky medu
  • šálka silného bylinkového čaju (pol šálky sušených byliniek zaliať horúcou vodou a lúhovať 20 minút), ja som použila bazu, mätu a šalviu

Postup:

  1. Med a čaj vylejeme na panvicu a pokračujeme ako vo verzii 1.. 😏

Rozdiel medzi verziami - tá prvá so zázvorom nie je veľmi vhodná pre deti, zázvor dosť štipká. Dá sa ale nahradiť napríklad škoricou, najemno rozdrvenými bylinkami, kakaom, pridať esenciálne oleje atď. Je ale rýchlejšie hotová, nepridáva sa voda, takže ju netreba odpariť a cukríky majú medovejšiu chuť.
Pri druhej verzii bola v hmote krásna vôňa bylinkového čaju, bolo ju treba ale dlhšie zohrievať, takže ju nakoniec prebila chuť skaramelizovaného medu a veľmi chýba osviežujúca chuť citrónu. Odporúčam zatiaľ teda verziu číslo jedna, kým nenájdem alebo nevymyslím verziu číslo 3.. 😄

Tak hor sa do kuchyne a experimentovať. Držím palce. A ak prídete na nejakú vychytávku, poprosím si info.. 😉





Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky